Bir Grevle Ortaya Çıkan Gün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadınlara çiçeklerin alındığı, güzel sözlerin söylendiği bugün, yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında bir buz dağı gibi. Buzdağının görünen yüzünde çiçekler, şiirler ve güzel sözler, şarkılar var. Ancak görünmeyen yüzünde ise 65 yıl öncesine dayanan ve halâ devam eden zorlu bir mücadele süreci var. Çok sayıda kadının hayatına mal olan bu süreç nasıl işledi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı, birlikte bakalım.

Her şey bir grevle başladı

1857 yılında ABD’nde bir tekstil fabrikasına binlerce kadın haftalık 5 Dolar karşılığında çalışıyor. Ancak bu çalışma son derece kötü hatta insanlık dışı koşullarda oluyor. Bu koşullara ilaveten de erkeklerle eşit olmayan ücretler ve mesai saatleri…

Sonunda bu koşullara dayanamayan kadınlar 8 Mart 1857’de grev kararı alırlar ve greve başlarlar. Ancak grev polisin sert müdahalesi ile karşılaşırlar. Fabrikaya kilitlenen ve çıkışları engellenen kadınlardan 129’u çıkan yangından da kaçamayarak can verirler. Bu olay kadın hakları mücadelesinin mihenk taşı oldu. Yanarak ölen kadınların cenazesine on binlerce kişi katıldı.

Alman Marksist-Leninist politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin (1857-1933)

Bir öneriyle kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’da, Kophenag kentinde toplanan 2. Sosyalist Enternasyonel’de Alman delege, politikacı ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kabul edildi.

16 Aralık 1977’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını ve kutlanmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart’ın kabul edilmesi

1921 tarihinde Türkiye’de 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı 8 Mart tam anlamıyla kutlanamadı, hatta yasaklandı bile. 1975 yılında kutlanmaya ve anılmaya başlanan 8 Mart, 12 Eylül darbesi ile dört yıl daha yasaklandı.

1984 yılından itibaren Türkiye’de giderek daha yoğun ve anlamlı bir şekilde kutlamaya devam edilmektedir. Kadın haklarına sahip çıkma ve mücadele etme toplumun her kesimine yayılmakta ve her geçen gün daha fazla sahip çıkılmaktadır. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir