Günde Kaç Yumurta Yenmeli?
Yumurta üzerinde en çok tartışılan besinlerden birisidir. Yumurta kolesterol yapar mı yapmaz mı, kalbe zararlı mı değil mi, ve buna benzer sorular ve tartışmalar uzar gider. Konuyu bilimsel verileri ve uzmanları dikkate alarak araştırdık ve bulduğumuz sonuçları sizlerle paylaşmak istedik.
Öncelikle yumurtaya yapılan ilk hücum çok fazla kolesterol içerdiği şeklindedir. Bunu savunan uzmanlara karşılık tam tersini savunan yani yumurtadaki kolesterolün kesinlikle çok faydalı olduğunu savunan uzmanlarda var.
Makalede neler var?
Yumurta nedir?
Yumurta bir canlının ilk halidir, embriyo halinin temsilidir. Bir canlıyı oluşturacak protein, yağ, vitaminler ve mineraller ile kolesterol gibi tüm ögeler yumurtada mevcuttur. Bu özellikleri nedeniyle yumurta hem insanlar hem de diğer canlılar için mükemmel bir temel besindir.
Burada gözden kaçmaması gereken nokta ise yumurtanın içerdiği bir canlının temel yapı taşlarını oluşturan ögelerin tavuğun yetiştirilme ve beslenme şekline göre değiştiğidir. Serbestçe gezen, besinini topraktaki bitki ve böceklerden alan bir köy tavuğu yumurtası ile endüstriyel çiftliklerde, kafeslerde yapay ışık ve suni yemlerle beslenen tavuk yumurtasının arasında çok fark vardır.
Marketlerde satılan yumurtaların üzerindeki organik, serbest gezen vs. ibarelerin hepsi aslında endüstriyel tavukçuluğu ve yumurtacılığı ifade eder. Yukarıda belirttiğimiz gibi gerçekten faydalı bir yumurta yemek istiyorsak mutlaka köy yumurtası bulmalıyız.
Dost mu, düşman mı?
Ortalama büyüklükte bir yumurtada günlük kolesterol ihtiyacımızın yaklaşık %60’ı mevcuttur. Diğer yandan insan kolesterol ihtiyacının çok büyük bir kısmını kendi bünyesinde üretir. Yani besinlerle aldığımız kolesterol miktarı aslında sanılan kadar çok ve tehlikeli bir düzeyde değildir. Ancak bu yumurtayı istediğimiz kadar yiyebiliriz anlamına gelmez. Kolesterol ile birlikte yumurtada doymuş yağlarda bulunur.
Doymuş yağların fazla tüketilmesi kolesterol, kalp hastalıkları, kanser, obezite gibi rahatsızlıklara sebep olur ve sağlığı bozar. Bunun sebebi ise doymuş yağlar vücutta hem toplam kolesterolün hem de kötü kolesterolün yükselmesine neden olmasıdır. Genel olarak doymuş yağ oranının günlük alınan toplam kalori içinde (en fazla) %10’u geçmemesi gerektiğini uzmanlar ve akademisyenler ısrarla söylüyorlar, tekrar hatırlatması da bizden olsun.
Bilim dünyası yumurtanın içerdiği kolesterol ve doymuş yağ nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı konusunda tam bir mutabakat sağlamış değildir.
Ayrıca sağlığımız için olmazsa olmaz bir öge olan protein ise yumurtada bolca bulunur. Bu bakımdan yumurta harika bir besindir. Ancak protein fazlalığının da sağlık için iyi bir şey olmadığını ve ihtiyaç fazlası alınan proteinin faydadan çok zararı olmaktadır.
Yapılan araştırmalarda yumurtada buluna kolin adlı amino asit ise bazı kanser türleriyle anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Vücudumuz için faydalı ve gerekli olan kolin ihtiyaç fazlası alınırsa prostat kanseri gibi kanser türleriyle ilişkilendirilebiliyor.
Şeker hastalığı ve yumurta
Yapılan bilimsel araştırmalarda, yumurta tüketimi ile şeker hastalığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Sonuç
Doğanın bizlere armağanı olan bu besinden tam anlamıyla faydalanmak istiyorsak günde bir yumurtadan fazlasını tüketmemek en iyisi gibi gözüküyor. Ancak kalp ve damar rahatsızlıklarınız varsa, diyabet, obezite veya başka sağlık sorunları varsa en doğrusu doktor tavsiyesiyle yumurta tüketiminin miktarına karar vermektir.