Kuru temizleme nasıl yapılır?
Kuru temizleme mağazası olmayan semt ya da mahalle neredeyse yok gibidir. En umutsuz durumlarda ve acil anlarda mahallemizdeki kuru temizlemeci adeta kurtarıcı meleğimiz olur. Peki kuru temizleme nedir ve kuru temizleme nasıl yapılır? Bu yazımızda kuru temizleme nedir ve kuru temizleme nasıl yapılır konusunu ele alacağız.
Makalede neler var?
Kuru temizlemenin tarihçesi
İnsan giyinmeye başlayıp, kıyafetlerini üretmeye başladığından beri bunların temizlenmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Antik çağlarda lekeleri çıkarma işi küllü veya çamurlu sularla yapılıyordu. Ayrıca doğal yöntemlerle elde edilen amonyak da kullanılmaktaydı.
19. yüzyılda başlayan kuru temizleme sanayisi bir söylentiye göre terebentin fıçısına düşen bir Fransız denizci sayesinde başlamıştır. Daha sonra giysileri kuruyan denizci, giysileri üzerinde hiç kir ve leke kalmadığını görmüştü. Bu olayla birlikte terebentinin leke ve kir çıkarıcı özelliği keşfedilmiş ve kıyafetleri temizleme amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bir başka söylenti ise petrol içeren bir sıvı, makine yağı lekesi olan bir kumaşın üzerine dökülmüş. Dökülen sıvının buharlaşmasının ardından lekenin de kaybolduğu görülmüştür.
Böylece terebentin, petrol içeren sıvılar ve benzeri şeyler kullanılmaya başlayarak kuru temizleme işlemi yapılmaya başlanmıştır. İlk kuru temizleme mağazası ise 1840 yılında Paris’te açılmıştır.
İlerleyen zaman içinde kuru temizleme için başka leke çözücü kimyasallar geliştirildiyse de bunların çoğunun yanıcı ve zehirli olmaları nedeniyle kullanımları yoğun olmamıştır. Günümüzde ise kuru temizleme işlemlerinde genellikle petrol türevleri veya yapay kimyasal çözücüler kullanılır. Petrol türevi çözücüler çamaşır makinesi gibi açık makinelerde kullanılabilir. Ancak Yapay çözücüler havada buharlaştıkları için kapalı ve hava geçirmeyen makinelerde kullanılırlar.
Kuru temizleme gerçekten kuru olarak mı yapılır?
Evimizde temizlenecek kıyafetlerimizi veya diğer tekstil ürünlerini ya çamaşır makinesinde ya da elimizde suyla yıkarız. Kuru temizlemede ise su ve deterjan kullanmadan yapıldığını yani hiç bir şekilde ıslatma olmadığını düşünürüz. Tabii ki böyle düşüneceğiz, çünkü adı üstünde; kuru temizleme. Ancak kuru temizleme işlemleri sanıldığı gibi kuru yöntemlerle yapılmamaktadır. Kuru temizleme su içermeyen kimyasal sıvılarla yapılmaktadır. İşlem sonu bazı ürünlerin su buharı ile ütülenmeleri hariç.
Kuru temizleme nasıl yapılır?
Temizlenecek parçalar kumaşlarına ve renklerine göre ayrılır. Bu ayrım işleminde kumaşın veya temizlenecek parçanın da hassasiyetine de dikkat edilir. Mesela kuş tüyü montlar gibi… Kuru temizleme işlemi tıpkı çamaşır yıkama gibidir, fakat su yerine kimyasal çözücüler kullanılır. Çözücülerin çabuk buharlaşma özellikleri nedeniyle bu temizleme işlemine kuru temizleme adı verilir. Temizleme işleminden sonra giysiler ve diğer tekstil ürünleri buharla ütülenir.
Kuru temizlemenin avantajları
En önemli avantajı kumaşın üzerinde yıkama sonucu görülen yıpranmalar, kuru temizlemede görülmez. Yani kuru temizleme kıyafetlerin ve diğer tekstil ürünlerinin ömrünü uzatır. Ayrıca yıkamalarda kir ve lekeler kumaşa iyice nüfuz edebilir ve kalıcı hale gelmeleri sağlanabilir. Bu kuru temizleme için geçerli değildir. Tam tersi kuru temizleme ile kir ve lekelerin kumaşa nüfuz etmesi söz konusu değildir.
Çamaşır makinesinde yıkanamayan veya çamaşır makinesine sığmayan ev tekstil ürünleri için de kuru temizleme işlemleri yapılır. Yorganlar, yatak örtüleri, yastıklar ve benzeri ev tekstili ürünlerinin evde elde yıkanmaya çalışılması hem yorucu hem de zaman alıcı bir iştir. Kuru temizleme ise bu zamanı ve yorgunluğu sizin üzerinizden alır. Kuru temizlemenin mutlaka bir maliyeti olacaktır. Ancak değerli kıyafetlerin ömürlerinin uzaması ve yıpranmaması bu maliyeti zaten fazlasıyla karşılayacaktır.