Dedikodu nedir, dedikodunun faydaları nelerdir?

Öncelikle dedikodu nedir, bu soruyu cevaplayalım? Bir başkasının arkasından, o kişiye ait özel veya kişisel konuları konuşmaya dedikodu veya dedikodu yapmak diyoruz. Muhtemelen dedikodu insanın sözlü iletişime geçtiğinden beri var olan bir şey. Dedikodu tüm toplumlarda, dünyanın her yerinde genelde hoş karşılanmayan bir konuşma olarak nitelendirilir. Dinler ve genel ahlak kuralları içerisinde dedikodu yapmak kesinlikle hoş karşılanmayan, kötü bir davranış şekli olarak tanımlanır.

Ancak dedikodu yapmadan da duramayız değil mi? Dedikodu yapmak bazen gerçekten de çok zevkli olabiliyor değil mi, haydi itiraf edin? Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre günlük konuşmalarımızın %14’ü dedikodu sınıfına girmektedir. Üstelik bu konuşmaların çoğunun da olumlu veya tarafsız bir şekilde olduğu ortaya çıkmış. Böylece dedikodu nedir diye sorulduğunda, olumsuz cevaplarla birlikte faydalı bir şeydir de diyebiliriz.

Makalede neler var?

Dedikodunun faydaları nelerdir?

Dedikodunun enteresan bir şekilde faydaları da var. Evet yanlış okumadınız, dedikodu yapmanın, dedikoduyu yapanlara faydaları olabileceğini psikologlar da kabul ediyor. Yine Peki nelermiş dedikodu yapmanın faydaları, birlikte görelim:

Kişiler arasında iletişim ve bağlar kurmaya yardımcı olur

İnsanlar konuşarak iletişimi sağlar. İletişim hayatın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bu çerçeveden bakınca dedikoduyu da bir iletişim aracı gibi düşünebiliriz. Bu şekilde dedikodu yapanlar arasında bir iletişim ve güven bağı oluşmaktadır. Dedikodu yapan kişiler arasındaki arkadaşlık ilişkisi ve bağları güçlenir. Ayrıca yeni arkadaşlıklar kurulmasına da sebep olabilir. Yani başka bir deyişle dedikodu yapmak, sosyal bağlantılarımızın gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca grup ittifaklarının da oluşmasına ve bunlara katılmamıza katkı da sağlayabilir.

Empati yapmayı ve tarafsız olayı sağlar

Başkası hakkında yaptığımız bir konuşma esnasında çok kere “onun yerinde ben olsam şöyle yapardım” deriz, değil mi? Aslında bu sözle dedikodu konusu yapılan bir davranışın neden yapıldığı, o kişinin koşullarını da görmezden gelmediğimizi belirtiyoruz. Dedikodu, konuşma konusu olan davranışı veya sözü oluşturan koşulları anlamamıza da yardımcı olur. Söz konusu olaya veya davranışa başka bir pencereden, başka bir açıdan bakılmasını sağlar. Bu ise kişinin olaylara ve başka kişilere daha tarafsız bir gözle bakmasını sağlar.

Öğrenmeyi sağlar

Başkası tarafından yapılan bir davranışın veya sarf edilen bir sözün ardından konuşuyorsak, o davranışı veya sözü tasvip etmediğimiz anlamı çıkar.  Yarın dedikodusu yapılan kişi durumuna düşmemek için de bizi daha dikkatli olmaya teşvik eder. İş yerinde veya resmi ortamlarda daha dikkatli olmamızı sağlar. Konuşulan konu güncel bir durum veya gelişme ile alakalı da olabilir. Mesela, çalıştığımız şirketin organizasyonun değişeceği ve yeni pozisyonların açılacağı kapı aralarında konuşuluyor olabilir. Bu şekilde kendimizi yeni durumlara ve koşullara hazırlamamıza ve pozisyon almamıza yardımcı olabilir.

Dedikodu stresin azalmasına yardımcı olabilir.

Stresi ve endişeyi azaltır

Günlük hayattın akışında bizi strese ve endişeye sokacak ne çok şey var, değil mi? Bazen dedikodu yapmak üzerimizdeki stres ve endişe yükünün azalmasına sebep olabilir. Kafamızı dağıtmamıza veya ilgimizin bizi strese sokan konudan uzaklaşmasına yol açabilir. Hatta bir arkadaşla yapılacak dedikodu konusu, bizi strese sokan konu hakkındaysa çok daha faydalı olmaktadır. Dedikodusunu birlikte yaptığımız arkadaşımızdan bizi sıkan konu hakkında başka bakış açıları edinebiliriz. Bu şekilde o konunun bizde oluşturduğu stres ve endişe yükünde azalma sağlanabilir.

Motivasyonu arttırır

Hakkımızda yapılan bir dedikodu bizim o konu hakkındaki motivasyonumuzu olumlu yönden etkileyebilir. Örneğin çok kilo almış ve gerçekten de kötü görünmeye başlamış olabiliriz. Bunun hakkında arkamızdan konuşulduğunu duyarsak kilo vermek için motive olabiliriz. Böylece bu dedikodu sayesinde hayatımızı buna göre yeniden düzenleyebilir, kendimize çeki düzen verebiliriz.

Kelime haznemizi geliştirir

Yapılan araştırmalar dedikodu nitelikli konuşmaların o dilin gelişmesinde katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bir dilin evrimleşmesinde ve ivme kazanmasında dedikodunun faydalı olduğu belirtilmiştir. Dedikodu yapan kişinin de, dedikodu konusu hakkında yeni kelimeler öğrenmesi olasıdır. Hele ki dedikodu yapılan konu birazda kendine özel kelimeler, ifadeler veya deyimler içeriyorsa, gerçekten de dedikodu bu açıdan faydalı olabilir.

Sonuç olarak dedikodu nedir?

Dedikodu yapmak hakkında konuşulan kişiyi üzüp, kırabilecek başkalarının gözünde olumsuz bir duruma düşmesine yol açabilecek  bir davranışta olabilmektedir. Bizim burada dedikoduyu teşvik ettiğimiz anlaşılmasın. Hele ki bir insanın hayatına olumsuz bir şekilde etki edip, zarar verecek, onu gerçekten zor duruma düşürecek bir “gıybet” değildir demek istediğimiz. Herkesin bu tip davranışlardan kaçınması mutlaka en doğrusudur.

Dedikodu ile öfke ve stres yükünü arttırmaktan değil tam tersi azaltmaktan bahsediyoruz. Yani dedikodunu tuzaklarına düşmeden ayak üstü veya kapı arasında yapılan zararsız bir dedikodu ile sağlanabilecek faydaların da olabileceğini söylüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir