Anna Pavlova; Kuğunun Ölümü

Klasik bale tarihinin en iyi balerinlerinden biri olarak kabul edilen Anna Pavlova, “dansın dehası” ve “eşsiz Pavlova” olarak da anılır.  Koreograf Michel Fonkine tarafından kendisi için yazılan “Kuğunun Ölümü” adlı tek kişilik baleyle bale tarihinin efsaneleri arasına girmiştir.

Anna Pavlova’nın hayatı

Dünyanın en yetenekli dansçıları arasında gösterilen Anna Pavlova 12 Şubat 1881’de Rusya’da, St. Petersburg’da doğdu. Polonyalı bir ailede dünyaya gelen Anna Pavlova, henüz 8 yaşındayken Mariinsky Tiyatrosu’nda yer aldığı “Uyuyan Güzel” ile balerin olmaya karar verdi. 10 yaşındayken Çarlık Bale Okulu’nda baleye başladı. Sekiz yıl sonra Çarlık Balesi’ne dahil oldu. 1906’da Çarlık Balesi’nin baş balerini oldu.

Anna Pavlova
Dansın Dehası Anna Pavlova.

1907’de Riga, Stockholm, Kopenhag, Berlin ve Prag’da birkaç dansçı ile birlikte gösteriler yaptı. 1909’da Sergey Diaghilev’in yönetimindeki Rus Balesi ile birlikte Paris’e gitti. En büyük dansçılardan biri olan Vaslav Nijinski’yle dans etti ve olağanüstü güzellikte danslar sergiledi. Koreografisini Michel Fonkine’nin yaptığı “Les Sylphides” balesi izleyen herkesin büyülendiği bir görsel şölen oldu.

1910’da gittiği Londra’da da büyük başarılar kazandı. Kocası avukat Victor Dandré’le birlikte satın aldıkları Ivy Evi’nde yaşamaya başlayarak bale dersleri vermeye başladı.

Üzerinde çok emeği ve yetişmesinde büyük payı olan İtalyan bale öğretmeni Enrico Cecchetti ile turneye çıktı. Bir çok ülkede dans ederek dünyaca tanınan bir balerin haline geldi.

Bale yönetmeni Mikhail Mordkin ile birlikte 28 Şubat 1910’da ile New York’taki Metropolitan Opera Binası’nda sahneye çıkışı Amerika’da bale döneminin başlangıcı olarak kabul edildi.

Anna Pavlova Kelebekler, Dansa Davet, Kızböceği, Gavotte, Noel ile özellikle Kuğunun Ölümü balelerinde izleyenleri adeta büyüledi. Danslarındaki şiirsel yorumu, estetik ve zarif hareketleri ile klasik balenin gelmiş geçmiş en önemli balerinlerinden biri oldu.

Anna Pavlova’nın ölümü

1930 yılında 50 yaşındayken son kez sahneye çıktı. Turnede olduğu Lahey’de zatürre oldu ve kendisine ameliyat olması gerektiği söylendi. Ancak  ameliyat olursa bir daha asla dans edemeyecekti. Pavlova “Eğer bir daha dans edemeyeceksem ölmeyi tercih ederim.” diyerek ameliyat olmayı ret etti.  23 Ocak 1931’de Lahey’de zatürreden hayata gözlerini  kapatan Anna Pavlova’nın cesedi yakıldı. Külleri Londra’da muhafaza edilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir